De voor- en nadelen van freelance werken in de medische branche

De ZZP Barometer liet in de zomer van 2018 zien dat het aantal freelancers in de zorg met de helft is gestegen. Op dit moment staan ​​er meer dan honderdduizend zelfstandigen in de medische branche ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Een groot verschil ten opzichte van 2013, toen het er 80.000 waren. Overweeg je om als freelancer in de zorg te werken? Wees je dan bewust van de voor- en nadelen ervan. In dit artikel hebben we ze voor je op een rijtje gezet.

Waarom zijn freelancers in de zorg nodig?

Er zijn steeds meer freelancers actief in de zorg. Ze bekleden allerlei functies, zoals thuiszorgmedewerker, verpleegkundige, psycholoog en psychotherapeut. Het vervullen van vacatures in ziekenhuizen is niet altijd een gemakkelijke taak. Spoedeisende zorg en intensive care-personeel zijn bijvoorbeeld hard nodig. Daarom wordt de keuze steeds meer bepaald door gekwalificeerde individuen als freelancers. Een gratis bedrijfsarts is een goed voorbeeld. Ze hebben meestal veel medische kennis en kunnen verschillende taken voor cliënten uitvoeren. Bedrijven huren bijvoorbeeld vaak freelancers in om hun personeelsbestand te monitoren.

Voordelen van werken als freelancer in de zorg

Het kan om verschillende redenen interessant zijn om freelancer te zijn in de zorg. Je kunt bijvoorbeeld, zoals veel freelancers, uw tijd in hoge mate bepalen en de werkopdrachten variëren. Je moet ook de bureaucratie verminderen: als freelancer moet je zorg verlenen die jij passend vindt. Maar net als bij een betaalde baan, heb je de verantwoordelijkheid om je eigen capaciteiten en capaciteiten bij te werken. Ook als zelfstandige in de medische branche sta je al ingeschreven in het BIG-register en heb je dus het recht om je eigen beroep uit te oefenen. Om voor BIG in aanmerking te komen, moet je voldoen aan de basisvereiste van vijf jaar.