Alles wat je moet weten over de kleine ondernemersregeling

Als ondernemer ben je verplicht maandelijks, per kwartaal of per jaar bedrijfsbelasting te betalen. Er zijn echter uitzonderingen op deze regel. Zo hoeven kleine ondernemers geen bedrijfsbelasting te betalen vanwege een laag inkomen. Dit wordt de ‘Kleine Ondernemingsregeling’’(KOR) genoemd. Hoe werkt deze regel van de belastingdienst? Op wie zijn de regels voor kleine bedrijven van toepassing? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen.

Regels voor kleine bedrijven

Kleine bedrijven krijgen te maken met allerlei regels. moeten bijvoorbeeld in Nederland gevestigd zijn en voldoen aan de fiscale verplichtingen voor ondernemingen. Het kleine ondernemingsplan staat alleen eenpersoonsbedrijven of maatschappijen toe die na aftrek van voorbelasting minder dan 1883 euro per jaar betalen. Dit betekent dat zij voortaan geen btw-aangifte meer hoeven in te dienen. Deze regel is alleen van toepassing op ondernemers die een eenmanszaak of maatschap hebben, zoals bedrijven. Je bent in dit geval een “natuurlijk persoon”. Daarom komen rechtspersonen (zoals bedrijven) niet in aanmerking voor dit plan. Zijn of haar inkomen is mogelijk te hoog.

Korting op btw-bedrag

Soms kun je btw-korting krijgen. Doe een beetje rekenwerk om erachter te komen of je het recht hebt om het te gebruiken. Stel je voor dat het btw-bedrag dat je moet betalen tussen de 1.345 euro en 1.883 euro ligt. In dat geval moet u het verschuldigde btw-bedrag vanaf 1883 aftrekken. Vermenigvuldig het resultaat vervolgens met 2,5. Vul dan vraag 5D in op uw bedrijfsbelastingformulier. Vervolgens krijg je korting op het btw-bedrag. KOR’s nieuwe regels Op korte termijn zullen de regels rondom plannen voor kleine bedrijven veranderen. Vanaf 2020 kijkt de Belastingdienst naar jouw omzet. Is uw maximale jaaromzet niet hoger dan 17.500 euro? Dan kun je gebruik maken van de kleine ondernemingsregeling. 

Nieuwe KOR

De Nederlandse regering heeft besloten om de KOR te wijzigen om meer ondersteuning te bieden aan kleine bedrijven. Immers, als de bedrijfsbelasting niet meer nodig is, wordt de administratieve last verminderd. De nieuwe KOR is inmiddels goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer.