Nadelen van werken als freelancer in de zorg

Meestal kun je als freelancer in de zorg hoge tarieven rekenen. Aan de andere kant varieert het inkomen van freelancers soms enorm. Als u een hypotheek wilt, kan dat een negatieve impact hebben. Niet elke freelancer houdt van constant wisselende werkzaamheden en werkplekken. Je beveiliging is relatief laag en je hebt geen vaste collega’s. Ook pensioen, verzekeringen, inkoopfacturen en nota’s moet u zelf regelen. Aan de andere kant heb je als freelancer in de zorg altijd de touwtjes in handen. Het geeft enerzijds vrijheid, maar anderzijds ook veel onzekerheid.

Deze betaaltermijn moet je hanteren als ZZP’er

Als zelfstandige kun je helaas te maken krijgen met wanbetalers. Het is natuurlijk vervelend als klanten niet betalen nadat je het werk enige tijd geleden hebt voltooid. Sinds 2013 is er sprake van een wettelijke betalingstermijn. Dit betekent dat de klant binnen een bepaalde termijn moet betalen. Welke betalingsvoorwaarden moet je hanteren het versturen van de factuur als zelfstandige? 

Kortere of langere betalingstermijnen 

Als de betalingstermijn niet is gespecificeerd, zijn bedrijven volgens de wet verplicht elkaar binnen 30 dagen te betalen. Het is ook mogelijk om de betalingstermijn in te korten of te verlengen, maar hiervoor moet een akkoord worden bereikt. In dat geval kun je in het bestand aangeven dat je wil dat de klant binnen twee weken betaalt. Het is verstandig om jouw betalingstermijn in de algemene voorwaarden te vermelden. Zo zorg je voor duidelijkheid en voorkom je nare verrassingen. Gebruik daarnaast de volgende regels met betrekking tot de betalingstermijn: 

• Maak duidelijke afspraken met klanten 

• Laat de klant de overeenkomst ondertekenen 

• Vermeld altijd uw betalingsvoorwaarden in de algemene voorwaarden 

• Controleer regelmatig of uw betaling op tijd is ontvangen 

• Stuur berichten naar klanten wanneer de betaling is vertraagd 

• Zorg voor voldoende klant- en financiële buffers om betalingsachterstanden te voorkomen

Wat is de maximale betalingstermijn?

Hebben je klanten een langere betalingstermijn nodig? De maximale betalingstermijn is 60 dagen. Tenzij kan worden aangetoond dat een langere betalingstermijn geen nadelige gevolgen heeft voor beide partijen, mag deze niet afwijken. Deze uitzondering geldt niet voor de overheid. Dit betekent dat taken van de overheid die zijn uitbesteed altijd binnen dertig dagen moeten worden betaald. 

Maar wat als de betaling is vertraagd?

Helaas komt het vaak voor dat klanten niet binnen dertig of zestig dagen betalen. In dit geval kunnen freelancers beginnen met het berekenen van de standaardkosten voor het in rekening brengen van vergoedingen. Twijfel niet, want dit is tenslotte jouw geld. Het minimale compensatiebedrag is 40 euro en je hoeft geen herinneringen naar klanten te sturen.